Begeleiding door externen
In bepaalde gevallen kan een leerling door onze ondersteuningscoördinatoren doorverwezen worden naar externe specialisten. Vanuit school zijn er korte lijnen met de instanties waarvoor deze specialisten werkzaam zijn.
Medewerkers Samenwerkingsverband
Enkele dagdelen in de week zijn er medewerkers van het Samenwerkingsverband 30 06 op onze school aanwezig om het Team Ondersteuning Fioretti en de lesgevende collega’s te adviseren en te coachen gericht op de opdracht Passend Onderwijs thuis nabij waar het kan. Voor meer informatie over het Samenwerkingsverband kunt u het School Ondersteunings Profiel bekijken.
Daarnaast kunnen ouders met vragen over passend onderwijs of voor advies contact opnemen met ouder- en jeugdsteunpunt 30 06. Meer informatie: www.ouderjeugdsteunpunt3006.nl
Aansluitfunctionaris Basisteam Jeugd en Gezin (BJG)
Op verzoek van een leerling, opvoeders of het Team Ondersteuning Fioretti kan er contact worden gelegd met een jeugdprofessional van BJG (Basisteam Jeugd en Gezin). Zij bieden begeleiding gericht op sociaal-emotionele ontwikkelingsproces, daarnaast kunnen zij opvoeders ondersteunen ten aanzien van opvoedvraagstukken.
Schooladoptant politie Brabant-Noordoost
Elke school voor voortgezet onderwijs heeft een contactpersoon bij de politie. Het Fioretti College heeft contact met de wijkagent en de jeugdagent. Zaken als diefstal, bedreiging, gebruik van of handel in vuurwerk of drugs, wapenbezit worden altijd bij de politie gemeld. Zo willen we zorgen voor een veilige school.
Jeugdarts en verpleegkundige GGD
In samenwerking met de GGD wordt er in leerjaar 2 en 4 een screening afgenomen om de leerlingen te volgen wat betreft ontwikkeling en welbevinden en preventief te kunnen handelen indien nodig. Via de ondersteuningscoördinatoren kan een afspraak worden gemaakt met de jeugdarts op verzoek van leerling, ouders, mentoren. Denk hierbij aan onverklaarbare medische klachten of oplopend ziekteverzuim.
Jongerenwerkers
Er is nauwe samenwerking met de jongerenwerkers, zij zijn 2 wekelijks op school aanwezig om met de leerlingen in gesprek te gaan, met als doel laagdrempelig contact te leggen, zicht te krijgen op de behoeften van de jongeren en samen naar oplossingen te zoeken. Zij richten zich op welbevinden, vrijetijdsbesteding, voorlichting wat betreft omgaan met alcohol en drugs.
Leerplichtambtenaar
Er is maandelijks overleg met de leerplichtambtenaar, die vanuit de gemeente gekoppeld is aan de school. Samen zorgen we ervoor dat de leerling op een positieve manier zijn of haar schoolloopbaan doorloopt en afrond met een diploma. Wanneer een leerling verzuimt of veelvuldig te laat komt, wordt er melding gedaan bij de leerplichtambtenaar. De leerplichtambtenaar heeft vanuit de overheid de opdracht om de aanwezigheid van de leerling te volgen en met de leerling, ouder(s) en school indien nodig een plan op maat op te stellen. Het eerste contact zal op school plaatsvinden tijdens het spreekuur, denk hierbij aan een preventief gesprek met de jongere en hun ouders verzorgers. Bij aanhoudende problemen kan de leerplichtambtenaar een leerling en zijn of haar ouder(s) oproepen voor een gesprek op het gemeentehuis.