Breng techniek tot leven in jouw klas: ontdek hoe je elk thema kunt verrijken met praktische, technische opdrachten

Het Fioretti College bouwt met Sterk Techniek Onderwijs (STO) aan de toekomst van ijzersterk techniekonderwijs in de regio: we werken samen met andere scholen en bedrijven om technologie een vaste plek te geven in het onderwijs. Omdat leerlingen al op jonge leeftijd omringd zijn door technologie willen we het basisonderwijs er graag bij betrekken. Daarom hebben we voor groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs technieklessen aan de hand van techniekkisten rondom bepaalde thema’s ontwikkeld. Op die manier willen we basisschoolleerlingen spelenderwijs techniek laten ontdekken en technologische vaardigheden verder laten ontwikkelen. Het maakt leerlingen nieuwsgierig en stimuleert hen om op onderzoek te gaan en oplossingen te bedenken. Basisschoolleerkrachten kunnen door middel van een techniekkist zelf een techniekles geven of één van onze vakdocenten geeft de techniekles. 

Thema’s  

We hebben de technische vaardigheden voor basisschoolleerlingen gekoppeld aan verschillende thema’s. Deze thema’s komen terug in de meest gebruikte methodes in het basisonderwijs (zoals IPC en Blink), zodat er altijd een geschikt thema tussen zit. Zowel de maaktechniek (denk aan bouwen van constructies) als de innovatieve techniek (denk aan ict & robotica) komen in de lessen aan bod. Elke les start met een instructiefilmpje voor de leerlingen met uitleg over een bepaalde techniek. Vervolgens gaan de leerlingen in kleinere groepjes aan de slag met praktische opdrachten. De les duurt ongeveer 2,5 -3 uur. Er zit geen vaste volgorde in de lessen en je kunt kiezen voor één of voor meerdere lessen. 

Thema’s: 

  • Hoog in de draaimolen; leerlingen gaan een circus-/kermisattractie ontwerpen en bouwen. Ze zorgen dat de attractie ook daadwerkelijk gaat draaien d.m.v. de bijgeleverde materialen. Ze leren o.a. meer over constructies en meten, zagen en lijmen.
  • Aarde, ik ga je redden; leerlingen gaan een huis bouwen, wat ze ook op een duurzame manier gaan isoleren. Ze proberen verschillende materialen en kijken met een warmtecamera wat het beste werkt.
  • Een planeet of ster, is toch wel ver weg; leerlingen maken een ruimtevoertuig. Ze leren meer over overbrengingen en ze gaan zagen en solderen. 
  • Lekker weertje; leerlingen maken een windmeter, thermometer, barometer of een kompas. Ze leren meer over de weersomstandigheden.
  • Met een zucht, heel hoog in de lucht; leerlingen maken een vliegtuig. Ze leren hoe bijv. de propelor van een vliegtuig werkt. 
  • Watt een spanning! Leerlingen gaan een lichtkunstwerk ontwerpen en bouwen, ze gaan ook de lampjes aansluiten. Ze leren in dit thema meer over elektriciteit. 
  • In de bouw maak je het! Leerlingen gaan een droomgebouw maken. Ze leren meer over funderingen en gaan zelf ontwerpen, tekenen, meten én metselen. 
  • Waar zouden we zijn zonder fiets, auto of trein; leerlingen gaan een kunststof voertuig ontwerpen en maken. 

  

Techniekles door onze vakdocenten 

Één van onze vakdocenten komt naar de basisschool en verzorgt een les van ongeveer 2,5 – 3 uur. Dat doen we aan de hand van de techniekkisten. Het is ook mogelijk om met de klas naar het Fioretti College te komen. Basisschoolleerlingen kunnen alvast een kijkje nemen op een middelbare school én ze volgen de les in een uitdagende omgeving; een echt technieklokaal. Deze lessen vinden plaats op maandagen. 

Zelf een techniekles verzorgen?  

Dat is ook mogelijk! Leen één van onze acht techniekkisten. In de techniekkist zit uiteraard alles wat je nodig hebt; een duidelijke instructiekaart voor de les, een QR code die verwijst naar het instructiefilmpje voor leerlingen, duidelijke opdrachten voor leerlingen én al het benodigde materiaal.  
Er is niet veel voorbereidingstijd nodig, het wijst in principe allemaal voor zich. Mocht extra uitleg toch wenselijk zijn, is het mogelijk om één van de gezamenlijke instructies te volgen.  
Aan het lenen van de techniekkisten zijn geen kosten verbonden. We bezorgen de techniekkisten bij jou op de basisschool (op dinsdag, woensdag of donderdag). De kisten worden maximaal twee weken uitgeleend, zodat de les eventueel ook verspreid over meerdere dagen gegeven kan worden.  

Interesse? 

Vul dit formulier in, dan nemen we z.s.m. contact met je op!