Mysterieuze, kunstzinnige blauwe muur bij het Fioretti College

Mysterieuze, kunstzinnige blauwe muur bij het Fioretti College

Geplaatst op: woensdag 06 september 2023

Sinds de school weer is begonnen, is de muur bij de ingang van het Fioretti College in Veghel hemelsblauw gekleurd. Telkens als leerlingen langs de muur lopen is er weer iets veranderd, het kunstwerk breidt zich steeds verder uit. De graffitikunstenaars trekken veel publiek en nieuwsgierige leerlingen stellen scherpzinnige vragen. De eerste CKV les van het jaar geeft opheldering: het overweldigende kunstwerk van ruim 50m2 is de aftrap van het vak Culturele Kunstzinnige Vorming (CKV) en zonder dat leerlingen het wisten, zijn ze getuige geweest van een live performance van echte graffiti kunstenaars! En dat op hun eigen school!

In de schoolvakantie is Kings of Colors, een stichting uit Den Bosch die professionele graffitikunstenaars een podium biedt, gestart met het aanbrengen van een groot graffiti artwork/mural op een buitenmuur van het Fioretti College. Het is een initiatief van de vakgroep Kunst en Cultuur. Claudia Schrover, leraar beeldende vorming en CKV: ‘Wij willen de leerlingen op een verrassende manier confronteren met de wereld van Kunst en Cultuur als start van het vernieuwde CKV programma. Kings of Colors helpt ons hierbij door het onaangekondigd aanbrengen van een grote mural op een opvallende buitenmuur van het Fioretti. Dankzij het verrassingseffect van deze actie zullen leerlingen onbevooroordeeld en met een open blik geconfronteerd worden met de professionele kunstwereld! Een unieke ervaring!’

Deze week (t/m 6 september) zijn leerlingen getuige van de professionele graffiti artiest die op deze muur zijn kunst, speciaal ontworpen voor het Fioretti College, komt aanbrengen. Het meest bijzondere is dat het werk van leerlingen als inspiratiebron heeft gediend voor het ontwerp! Leerlingen hebben digitale collages gemaakt over zichzelf, hun interesses, hobby’s etc. Kings of Colors heeft deze collages ter inspiratie meegenomen in hun ontwerp, verder heeft Kings of Colors de artistieke vrijheid gekregen en is het ook voor de school een complete verassing hoe het kunstwerk er uiteindelijk uit gaat zien!
‘Het lesprogramma van het vak CKV is herzien. Door het creëren van iets onverwachts, binnen de vertrouwde schoolse omgeving, zullen leerlingen echt ‘aan’ gaan staan, zodat de lesgevende docent een mooie koppeling kan maken met de vak-inhoud. De mural en het hele proces eromheen is een unieke en blijvende kapstok en zeker niet alleen voor het vak CKV,’ aldus Claudia.

Bekijk al het nieuws